-=Civitas Kielcensis Suicide Squad=- http://ckss.shl.pl/forum/ |
|
Golonka w piwie dla opornych http://ckss.shl.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=683 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | [CKSS]Hetman [ 2006-07-22, 12:38 ] |
Tytuł: | Golonka w piwie dla opornych |
Cytuj: 2 golonki, 2 duże cebule, półtorej szklanki jasnego piwa, łyżeczka tymianku, pół łyżeczki cukru, łyżka smalcu, pieprz, sól Golonki opalić, oskrobać, umyć, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć z patelni do rondla, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w plasterki cebulę. Dodać cebulę do golonek, wlać piwo, pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu 1,5-2 godz. (w zależności od wagi golonek). podczas duszenia można dokończyć reszte piwa grając w aao Poniższe przepisy nie są jeszcze sprawdzone Cytuj: Składniki: - golonka (ilość w zależności od potrzeb), - cebula (2-3 duże), - sól, - łyżka musztardy (najlepsza dijon, bo ostra), - puszka piwa, - zioła prowansalskie. Jak przyrządzić? Umytą golonkę solimy następnie nacieramy ziołami prowansalskimi, układamy w naczyniu i obkładamy cebulą po czym zalewamy piwem połączonym z musztardą. Tak przygotowae mięso wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia zlewamy część piwa, wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy od 2 do 3 godzin, w zależności od wielkości golonek, co jakiś czas podlewając piwem, które wcześniej zlaliśmy. Jak podawać? Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką z buraczków. Uwagi: Początkowo pieczemy w otwartym naczyniu,pół godziny przed końcem pieczenia naczynie przykrywamy. Cytuj: Składniki
-Golonki wieprzow -Piwo jasne pełne 0,5 l -Sól, pieprz, papryka słodka mielona -Czosnek- 1 ząbek na 1 golonkę -Olej 1.Golonkę dokładnie umyć i opalić ew. z włosków. Natrzeć solą i pieprzem i papryką – polać odrobiną oleju i wetrzeć w golonkę. Włożyć do głębokiego naczynia i pokroić w plasterki czosnek i obłożyć golonki. Zostawić na min 2 godziny. 2.Golonkę obrać z czosnku i wstawić do rozgrzanego pieca 220 stopni na około 30 min, można opiec golonkę na patelni lub użyć funkcji grill w kuchence- generalnie cała golonka ma być dokładnie opieczone. 3.Do naczynia wlać całe piwo i podgrzać- wstawić opieczoną golonkę i dusić pod pokryciem przez 1, 5 godz. aż mięso będzie z łatwością odchodzić od kości- pamiętać o dolewaniu wody lub piwa. Idealnie kiedy golonka jest zanurzona w większej połowie w złocistym napoju. 4.Jeśli chcemy aby golonka miała chrupiącą skórkę należy na około 15-20 min wstawić do gorącego pieca. Podawać z chrzanem tartym i musztardą- piwko do popicia obowiązkowo:) |
Autor: | .error.[Sebek] [ 2006-07-22, 19:23 ] |
Tytuł: | Re: Golonka w piwie dla opornych |
chyba sprobuje |
Strona 1 z 1 | Strefa czasowa: UTC + 1 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |