Cytuj:
2 golonki,
2 duże cebule,
półtorej szklanki jasnego piwa,
łyżeczka tymianku,
pół łyżeczki cukru,
łyżka smalcu,
pieprz, sól
Golonki opalić, oskrobać, umyć, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć z patelni do rondla, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w plasterki cebulę. Dodać cebulę do golonek, wlać piwo, pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu 1,5-2 godz. (w zależności od wagi golonek).
podczas duszenia można dokończyć reszte piwa grając w aao
Poniższe przepisy nie są jeszcze sprawdzone
Cytuj:
Składniki:
- golonka (ilość w zależności od potrzeb),
- cebula (2-3 duże),
- sól,
- łyżka musztardy (najlepsza dijon, bo ostra),
- puszka piwa,
- zioła prowansalskie.
Jak przyrządzić?
Umytą golonkę solimy następnie nacieramy ziołami prowansalskimi, układamy w naczyniu i obkładamy cebulą po czym zalewamy piwem połączonym z musztardą. Tak przygotowae mięso wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia zlewamy część piwa, wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy od 2 do 3 godzin, w zależności od wielkości golonek, co jakiś czas podlewając piwem, które wcześniej zlaliśmy.
Jak podawać?
Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką z buraczków.
Uwagi:
Początkowo pieczemy w otwartym naczyniu,pół godziny przed końcem pieczenia naczynie przykrywamy.
Cytuj:
Składniki
-Golonki wieprzow
-Piwo jasne pełne 0,5 l
-Sól, pieprz, papryka słodka mielona
-Czosnek- 1 ząbek na 1 golonkę
-Olej
1.Golonkę dokładnie umyć i opalić ew. z włosków. Natrzeć solą i pieprzem i papryką – polać odrobiną oleju i wetrzeć w golonkę. Włożyć do głębokiego naczynia i pokroić w plasterki czosnek i obłożyć golonki. Zostawić na min 2 godziny.
2.Golonkę obrać z czosnku i wstawić do rozgrzanego pieca 220 stopni na około 30 min, można opiec golonkę na patelni lub użyć funkcji grill w kuchence- generalnie cała golonka ma być dokładnie opieczone.
3.Do naczynia wlać całe piwo i podgrzać- wstawić opieczoną golonkę i dusić pod pokryciem przez 1, 5 godz. aż mięso będzie z łatwością odchodzić od kości- pamiętać o dolewaniu wody lub piwa. Idealnie kiedy golonka jest zanurzona w większej połowie w złocistym napoju.
4.Jeśli chcemy aby golonka miała chrupiącą skórkę należy na około 15-20 min wstawić do gorącego pieca. Podawać z chrzanem tartym i musztardą- piwko do popicia obowiązkowo:)
_________________
Wszyscy ludzie się boją, ale odważni nie myślą o strachu i idą naprzód, czasem po śmierć, ale zawsze po zwycięstwo.