-=Civitas Kielcensis Suicide Squad=-

Forum [CKSS]
Teraz jest 2024-03-29, 16:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2006-07-22, 12:38 
Offline
Generał dywizji
Generał dywizji

Dołączył(a): 2005-04-05, 22:29
Posty: 4227
Cytuj:
2 golonki,
2 duże cebule,
półtorej szklanki jasnego piwa,
łyżeczka tymianku,
pół łyżeczki cukru,
łyżka smalcu,
pieprz, sól

Golonki opalić, oskrobać, umyć, natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć z patelni do rondla, a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w plasterki cebulę. Dodać cebulę do golonek, wlać piwo, pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu 1,5-2 godz. (w zależności od wagi golonek).


podczas duszenia można dokończyć reszte piwa grając w aao :P
Obrazek

Poniższe przepisy nie są jeszcze sprawdzone
Cytuj:
Składniki:
- golonka (ilość w zależności od potrzeb),
- cebula (2-3 duże),
- sól,
- łyżka musztardy (najlepsza dijon, bo ostra),
- puszka piwa,
- zioła prowansalskie.

Jak przyrządzić?
Umytą golonkę solimy następnie nacieramy ziołami prowansalskimi, układamy w naczyniu i obkładamy cebulą po czym zalewamy piwem połączonym z musztardą. Tak przygotowae mięso wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia zlewamy część piwa, wkładamy mięso do piekarnika i pieczemy od 2 do 3 godzin, w zależności od wielkości golonek, co jakiś czas podlewając piwem, które wcześniej zlaliśmy.

Jak podawać?
Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką z buraczków.

Uwagi:
Początkowo pieczemy w otwartym naczyniu,pół godziny przed końcem pieczenia naczynie przykrywamy.

Cytuj:
Składniki
-Golonki wieprzow
-Piwo jasne pełne 0,5 l
-Sól, pieprz, papryka słodka mielona
-Czosnek- 1 ząbek na 1 golonkę
-Olej
1.Golonkę dokładnie umyć i opalić ew. z włosków. Natrzeć solą i pieprzem i papryką – polać odrobiną oleju i wetrzeć w golonkę. Włożyć do głębokiego naczynia i pokroić w plasterki czosnek i obłożyć golonki. Zostawić na min 2 godziny.
2.Golonkę obrać z czosnku i wstawić do rozgrzanego pieca 220 stopni na około 30 min, można opiec golonkę na patelni lub użyć funkcji grill w kuchence- generalnie cała golonka ma być dokładnie opieczone.
3.Do naczynia wlać całe piwo i podgrzać- wstawić opieczoną golonkę i dusić pod pokryciem przez 1, 5 godz. aż mięso będzie z łatwością odchodzić od kości- pamiętać o dolewaniu wody lub piwa. Idealnie kiedy golonka jest zanurzona w większej połowie w złocistym napoju.
4.Jeśli chcemy aby golonka miała chrupiącą skórkę należy na około 15-20 min wstawić do gorącego pieca. Podawać z chrzanem tartym i musztardą- piwko do popicia obowiązkowo:)

_________________
Wszyscy ludzie się boją, ale odważni nie myślą o strachu i idą naprzód, czasem po śmierć, ale zawsze po zwycięstwo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2006-07-22, 19:23 
Offline
Rekrut
Rekrut

Dołączył(a): 2006-05-20, 07:33
Posty: 5
Lokalizacja: Mikołów koło K-ce
chyba sprobuje :wink:

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL